RSS

Category Archives: lagu

Still safe and sound.

1. Hye!

2. Ok, I know it has been a while.

3. And I know you missed me… Muehehe *gedik*

4. Perkembangan terbaru – sudah berpindah ke rumah baru. Kali ini, teman-teman serumah juga adalah jenis yang allergic dengan makhluk berhalkum di dalam rumah. Harapnya, teman-teman ini adalah yang sama sampai bila-bila, dan harapnya saya dapat tetap di rumah ini, at least for 1 year. (ya, saya tak pernah duduk lama di sesebuah rumah sewa melebihi setahun)

5. Beberapa bulan lalu, telah berlaku satu peristiwa-sedih-yang-tidak-perlu-dinyatakan dalam hidup saya, dan peristiwa-sedih-yang-tidak-perlu-dinyatakan itu membuatkan saya rasa bersalah, sedih dan gundah gulana. Maka, untuk melupakan peristiwa-sedih-yang-tidak-perlu-dinyatakan itu, saya dengan mengada-ngadanya telah menyibukkan diri dengan pelbagai aktiviti.

6. Kelas renang, kelas piano, berjinak-jinak dengan paint-by-number, menjadi sukarelawan dalam badan-badan kebajikan adalah antara aktiviti yang saya sertai dengan tujuan untuk menyibukkan diri. Hasilnya,  saya benar-benar-benar-benar sibuk. Setiap masa ada saja aktiviti yang menuntut tenaga dan masa saya. Sehingga kadang-kadang saya terabaikan perkara-perkara yang paling utama dalam hidup – ibadah, kesihatan dan keluarga.

7. Terlampau lama tidak bersenam membuatkan saya rasa bersalah pada tubuh badan yang diamanah Illahi.

8. Terlampau lama tidak pulang ke kampung juga membuatkan saya rasa bersalah, terutama kepada nenek yang seringkali bertanya bila saya akan pulang menjenguknya, kerana mungkin dia sunyi, barangkali.

9. Saya baru sahaja mengkhatamkan buku The Kid dari Kevin Lewis yang saya beli pada BBW yang lalu. Ia adalah sebuah memoir yang agak depressing tetapi mempunyai pengakhiran yang baik. Sememangnya, pasti ada jalur perak di sebalik awan kelabu. Buku ini boleh dijadikan sumber inspirasi kepada manusia2 yang berasakan hidupnya adalah yang paling ‘tahi’ dalam dunia, yang sudah putus asa dengan nasib yang dihulurkan takdir kepadanya. Sememangnya, di luar sana, ada ramai lagi manusia yang lebih malang nasibnya dari kita, tetapi berjaya bangkit semula, melawan sekuat tenaga dan akhirnya, ada bahagia yang menanti di hujung sana.

x11423

10. Cukuplah sepuluh dahulu. Akan datang, saya akan tulis sepuluh lagi. Maaf ya, komen2 anda masih belum berbalas. Akan saya usahakan. Oh by the way, saya suka lagu ini. Stay safe and sound everyone. 🙂

 
2 Comments

Posted by on January 30, 2013 in Buku, jiwa kacau, lagu

 

Adele-Set Fire to the Rain

I’ve been listening to this song over and over and over and over again.

I think her voice is simply magical.

I hope you enjoy it as much as I do. 🙂

I let it fall, my heart
And as it fell, you rose to claim it
It was dark, and I was over
Until you kissed my lips and you saved me

My hands, they were strong
But my knees were far too weak
To stand in your arms
Without fallin’ to your feet

But there’s a side to you
That I never knew, never knew
All the things you’d say
They were never true, never true
And the games you’d play
You would always win, always win

But I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Let it burn while I cried
‘Cause I heard it screamin’ out your name, your name

When I lay with you
I could stay there, close my eyes
Feel you here forever
You and me together, nothing is better

‘Cause there’s a side to you
That I never knew, never knew
All the things you’d say
They were never true, never true
And the games you’d play
You would always win, always win

But I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Let it burn while I cried ‘Cause I heard it screamin’ out your name, your name

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When we fell, something died
‘Cause I knew that that was the last time, the last time

Sometimes, I wake up by the door
That heart you caught must be waiting for you
Even now when we’re already over
I can’t help myself from looking for you

I set fire to the rain
Watched it pour as I touched your face
Let it burn while I cried
‘Cause I heard it screamin’ out your name, your name

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When we fell, something died
‘Cause I knew that that was the last time, the last time

Let it burn…
Let it burn…

 
Leave a comment

Posted by on January 7, 2012 in lagu

 

Thick Black Mark

 

Saya tak tahu sape Andrew Paul Woodworth ini tetapi lagu dia seriyes berhantu. Masuk kali ni dah lapan juta kali dengar tak jemu2 jugak..isk!

These are some of the lyrics:

“Another thick black mark

Upon a thin white heart

If I can prove my heart was bigger than my ego

Could I expect my friends to forgive me for the things that made me wrong

If my behaviour made me better than my thoughts are

Could I demanded that I be counted among the cleanest down this hall

Right or Wrong…

Right or Wrong… “

ps: lirik ini saya salin sambil dengar lagu. sebab puas cari kat internet tak jumpa juga lirik lagu dia. memang tak femes kot mamat nih. tapi lagu dia sedap… huhu…

Woh, ini entri ber’video’ pertama saya. *teruja teruja* :mrgreen:

 
2 Comments

Posted by on May 14, 2009 in lagu

 

lelah.

rain3jpg

I can make it through the rain

I can stand up once again on my own

And I know that I’m strong enough to mend

And every time I feel afraid I hold tighter to my faith

And I live one more day and I make it through the rain

 -Mariah Carey, Through The Rain-

 

Tuhan, aku hampir rebah. Pinjamkan aku tabah. Untuk ku terus melangkah. Walau amat payah. Kerana aku belum mahu.

Menyerah kalah.

-03.08 am-

-Tronoh, Perak- 

 
3 Comments

Posted by on March 24, 2009 in jiwa kacau, lagu, Peribadi, puisi

 

Di Pondok Kecil

88398499_vuyvc1pk

Di Pondok Kecil
by The Zikr

dipondok kecil di pantai ombak
berbuih putih beralun-alun
disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu
diam-diamlah sayang jangan menangis
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid
selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam
wahai abang ku kemana
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x
duhai adik ku sayang jangan bersedih
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua
pada Mu Tuhan aku bermohon
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia
untuk menegakkan agama Islam

Ini lagu yang sungguh nostalgia. Antara lagu nasyid paling ‘in’ sekitar tahun 90-an dulu. Masa itu, kalau ada pertandingan nasyid sekolah rendah, lagu ini lah yang paling popular. Kalau 10 kumpulan yang bertanding, mesti 9 dari 10 akan menyanyikan lagu ini.

Ya, lagu ini memang sangat popular dulu.

Baru-baru ini saya terserempak dengan lagu ini ketika merayau2 di DCPlusPlus. (ouh, mungkin saya akan gila bayang rindukan DCPlusPlus bila sudah tidak ada di sini nanti…huhu)

Nasyid ini mengembalikan semula kenangan saya ketika sekolah rendah dahulu. Saya jarang masuk pertandingan nasyid. Tapi, selalu masuk pertandingan bercerita. Selalunya, pertandingan berunsur keagamaan ini akan diadakan sekaligus di satu tempat. Maksudnya, pertandingan bercerita, tilawah, hafazan dan nasyid akan diadakan serentak.

Selalu, lepas habis bercerita, saya akan merayau2 untuk melihat pertandingan nasyid. Dan, selalunya lagu nasyid ini lah yang dinyanyikan.

Mendengar lagu nasyid ini mengembalikan nostalgia dulu. Sampai sekarang, saya masih mendengarnya berpuluh-puluh kali tanpa jemu. Dan, berpuluh-puluh kali juga lah lagu ini berjaya buat hati saya jadi sayu.

Notatapakkaki:

Gambar di atas seperti biasa adalah dicuri. Kalau lah hukum hudud dilaksanakan dalam dunia blogosfera ini, mungkin tangan saya sudah kudung berkali-kali dan cuma tinggal seinci. Akibat terlalu kerap “meminjam tanpa izin” gambar-gambar di internet. Isk!

Baiklah, lepas ini saya akan cuba meng’kredit’kan setiap gambar yang saya curi. pinjam tanpa izin. InsyaAllah, kalau saya rajin save setiap link gambar itu. Hurm….

 
5 Comments

Posted by on February 15, 2009 in lagu, Nostalgia