RSS

Antara kurma dan limau mandarin

27 Jun

Di sebuah pejabat di sebuah negeri di sebuah negara di sebuah planet

Minah bertanya “Eh nak bagi ke hadiah kurma pada Lim Tat?”

Tipah menjawab “Eh bagila. Kan dia dah nampak kita edarkan kurma pada semua orang. Apa dia kata nanti. Dia seorang tak dapat. Lagipun mesti dia nak bekas tupperware yang kita guna untuk isi kurma tu “

Atan menyampuk “Ah tak payah bagi lah kat dia. Kalau dia tanya kita jawab ‘ni untuk orang Islam yang berpuasa je. You bukan Islam so tak boleh dapat.”

Tiba-tiba Tipah terfikir:

Bayangkan kalau kau seorang sahaja, satu-satunya orang Melayu yang beragama Islam bekerja di sebuah syarikat yang 100% bangsa Cina, dan pada Tahun Baru Cina kau tengok semua orang dapat limau mandarin. Bila kau bertanya limau untuk kau mana, kawan sekerja bangsa Cina itu menjawab:

“Eh limau ini untuk bangsa Cina yang beragama Buddha saja. You bukan orang Cina so you tak boleh dapat”

Agak-agak apa lah perasaan kita? Kalau tak rasa disiat belati mungkin bagai dihiris sembilu.

Nak bergurau boleh. Berlawaklah apa saja. Tapi selalunya – lawak-lawak rasis, dan menyentuh sensitiviti kaum, bangsa dan agama ini – lawak-lawak sebegitu, memang sangat tak professional dan tak matang.

Dan tak kelakar langsung pun.

Macam mana nak mengajak orang ke agama Islam kalau akhlak Islam kita pun macam entah apa-apa.

#notetomyselftoo

 
Leave a comment

Posted by on June 27, 2014 in Bengong, Kerja, Manusia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: