RSS

You Might Be A Zombie and Other Bad News (Pt 1)

19 May

Saya baru saja selesai membaca buku ini dan membuatkan saya rasa seperti nak hantuk kepala ke dinding sambil menjerit “Tipah tertipu! Tipah tertipu!”. Seriously, buku ini (kalau betul2 apa yang dikatakannya adalah fakta) menunjukkan banyak benda yang saya tak tahu, dan jika ada benda yang saya tahu pun rupa-rupanya ia adalah tipu dan fiksi dan mitos semata-mata.

Oleh kerana saya tertekan dan dengki orang lain tidak rasa tertipu seperti saya, jadi saya juga mahu menulis di sini supaya kamu juga rasa tertipu sama. Marilah kita sama-sama berasa tertipu secara berjemaah.

Hahahaha!!! *gelak keji*😀

FIVE MOVIE BASED ON TRUE STORIES (THAT ARE COMPLETE BULLSHIT)

Saya mahu tulis dua sahaja. Sebab cuma dua filem saja yang saya tengok.

1. A BEAUTIFUL MIND.

Ok, saya peminat setia Russel Crowe. Kebanyakan filemnya adalah brilliant! Jadi, saya juga ada menonton filem ini. Ia adalah sebuah filem berdasarkan kisah benar seorang Professor Matematik bernama John Nash yang mengidap schizophernia.Filem ini berkisar tentang pergelutan beliau dengan penyakitnya itu, dan akhirnya memenangi Nobel Prize in Economics Science pada tahun 1994.

1. Versi Hollywood:

John berhalusinasi bahawa dia ada seorang kawan baik bernama Charles Herman, anak saudara perempuannya, dan dia juga nampak seorang agen dari Agensi Pertahanan bernama William Parcher yang merekrutnya untuk bekerja dengan kerajaan untuk memecah kod rahsia Rusia.

Fakta sebenar:

Prof. John Nash tidak pernah melihat apa-apa halusinasi. Penyakitnya hanyalah melalui pendengaran sahaja (auditory), dan dia langsung tak nampak atau berjumpa dengan Charles mahupun William.

2, Versi Hollywood:

Isteri John adalah seorang yang setia dan mempunyai ciri-ciri isteri mithali kerana berada bersama John di saat susah dan senang. Dari awal kahwin sampailah dapat Nobel Prize.

Fakta sebenar:

Mereka sebenarnya bercerai pada tahun 1963 (6 tahun lepas kawin)  dan cuma berkahwin semula pada tahun 2001 (7 tahun lepas Prof. John Nash dapat hadiah Nobel)

3. Versi Hollywood:

Di akhir cerita, Prof John memberi ucapan pada hari penerimaan Hadiah Nobel beliau. Dan dalam ucapannya, beliau memberi kredit kepada isterinya, yang digambarkan sebagai simbol kekuatan dan tulang belakang beliau selama ini.

Fakta sebenar:

Beliau sebenarnya langsung tidak dibenarkan memberi ucapan kerana penganjur Anugerah Nobel risau beliau akan bercakap merapu-tak-tentu-hala atas pentas jika penyakitnya datang.

Oklah, dah panjang. Penipuan-penipuan seterusnya akan ditulis lagi di masa akan datang. Itupun kalau rajin.😛

Hollywood: 100 – Penonton : 0 (heh!)

p.s: Hollywood  memang hebat bab-bab bikin filem yang menarik penonton, walaupun mereka terpaksa tokok tambah atau mengada-adakan benda yang tak benar. Jadi kalau ada filem yang based on true story, ia sebenarnya membawa maksud “based on true story after we edit, cut and add some fictional stories…. ” 🙂

 
4 Comments

Posted by on May 19, 2012 in Buku, Filem

 

4 responses to “You Might Be A Zombie and Other Bad News (Pt 1)

  1. hazwan

    May 22, 2012 at 10:57 am

    aku nasihatkan kau.
    lain kali.
    tengok cerita kartun.
    macam shrek.
    macam toy story.
    penipuan dia boleh dimaafkan.

     
    • sUe

      June 14, 2012 at 12:42 pm

      hahaha…itulah pasal.
      tp aku suka jugak citer yg true story ni.
      sbb very inspiring.

       
  2. mohdaswad

    May 31, 2012 at 8:53 am

    Tertipu tipahh

     
    • sUe

      June 14, 2012 at 12:37 pm

      🙂

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: