RSS

Doktor # 2 yang istimewa

28 Jan

Doktor #2

Awal tahun 2011.

Saya melangkah masuk ke sebuah klinik di Taiping. Terpampang nama Klinik Fuad di papan tanda di luar klinik. Susun atur klinik ini tidak banyak beza dengan klinik-klinik lain. Tempat duduk panjang, kipas dinding, televisyen di sudut atas untuk membunuh waktu sementara menunggu, tempat mendaftar, tempat mengambil ubat dan bilik doktor sebelah-menyebelah.

Nama saya dipanggil. Saya masuk dan bertemu dengan doktor yang akan merawat.

Walaupun nama di luar klinik adalah Klinik Fuad, tetapi doktor yang merawat saya sama sekali bukan Dr Fuad kerana beliau adalah seorang perempuan.  Beliau bertudung tiga segi labuh, memakai cermin mata, berbadan sedikit gempal, dan ada beberapa helai uban yang terjulur keluar di celah-celah tudungnya.

Dari wajahnya, saya rasakan beliau bukan berbangsa Melayu. Mungkin lebih kepada keturunan Benggali. Kulitnya cerah. Beliau menyambut saya dengan senyuman yang menyenangkan. Di atas meja, ada gambar keluarganya di dalam bingkai kaca.

“Ya, sakit apa?” tanya beliau, ceria.

“Demam doktor.” jawab saya.

Selepas itu, entah bagaimana, kami berbual. Dia bertanya apa kerja saya. Saya jawab “chemist”. Dia bertanya “di mana?”. Saya jawab “Kilang magnesium”.

Dia bertanya lagi “Bagaimana buat magnesium?”

Saya menjawab lagi “Magnesium diambil dari sejenis batu, dolomite. Diekstrak di bawah suhu 1200oC, melalui proses yang dipanggil ‘pidgeon process’, bla bla bla, dan akhirnya menjadi sejongkong magnesium. Seperti jongkong emas. Tetapi ini jongkong magnesium.”

Dia bertanya dan bertanya dan bertanya lagi.

Dan saya dengan senang hatinya, menjawab dan menjawab dan menjawab lagi.

Ini adalah pertama kali saya bertemu dengan seorang doktor yang begitu berminat dengan kerja saya.  Tidak banyak doktor yang mahu berbual perkara-perkara  lain dengan pesakitnya, terutama di klinik, di mana banyak pesakit lagi yang sedang menunggu di luar.

Tetapi, doktor yang satu ini begitu berbeza.

She’s genuinely interested in me, and my job.

Wow, this is so interesting. Satu pengetahuan yang baru. Saya tak tahu magnesium boleh diambil dari batu” katanya, tersenyum ceria.

Lalu kami berbual lagi. Saya bertanya pula kepada beliau. Latar belakangnya. Di mana dia belajar dahulu? Sukar kah menjadi doktor? Berapa tahun belajar? Dan macam-macam benda lagi.

Kami berbual, bergurau dan ketawa. Kami seperti dua orang sahabat yang sudah lama tidak berjumpa. Malah, saya sendiri sudah lupa kenapa saya datang bertemu dengannya, iaitu saya sepatutnya sakit, dan dia sepatutnya memeriksa, menulis sesuatu di kertas, dan sepatutnya berkata akan memberi ubat, dan saya sepatutnya keluar selepas berkata “Terima kasih doktor”.

Seperti doktor-doktor lain, sebelum-sebelum ini.

Tetapi beliau bukanlah doktor-doktor lain. Beliau adalah doktor yang istimewa. Satu dalam sejuta. Beliau tidak perlukan ubat untuk merawat, cukup dengan beraksi penuh minat, berbual dan bertanya, and to be genuinely interested about an individual, beliau sudah dapat membuatkan pesakitnya rasa sihat walafiat. Beliau melayan saya bukan sebagai seorang pesakit, tetapi sebagai seorang sahabat. And it makes all the difference.

Saya keluar dari Klinik Fuad dengan senyuman lebar hingga ke telinga. Saya rasa gembira satu macam. Saya rasa seperti sudah sihat walafiat. Demam saya juga sudah hilang entah ke mana.

Terus saja saya katakan kepada sahabat yang menemani “Doktor dalam tu baaaaiiiiiiiikkkkkkkkkkkk sangat. Peramah sangat. Kalau Sue sakit lagi lepas ni, mesti Sue datang sini lagi.”

Ya, saya mesti datang ke situ lagi. Sekadar untuk berbual dengannya. Dan mungkin untuk memberitahu bahawa beliau adalah doktor yang berbeza.

Beliau adalah doktor yang istimewa. Satu dalam sejuta.

 
2 Comments

Posted by on January 28, 2012 in Nostalgia, Pengalaman

 

2 responses to “Doktor # 2 yang istimewa

 1. Cahaya Mata

  January 30, 2012 at 4:45 pm

  err…doktor tu memang tak ada pesan suruh ambil ubat ke…?

  dia charge bill mahal tak….?

  owhhh..bertuahnya kamu dapat specialist doctor mcm tu… 🙂

   
  • sUe

   January 30, 2012 at 7:15 pm

   Ye dia memang ada bagi ubat.
   The thing is, selain daripada bagi ubat, dia juga sangat peramah.
   Jarang jumpa doktor yang macam ni. 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: