RSS

Patriotik

22 Nov

Saya terbaca entah-di-mana bahawa kanak-kanak di Palestin, apabila ditanya:

“Kamu anak siapa?”

Mereka tidak menjawab

“Saya anak Abdullah” atau “Saya anak Kassim” atau “Saya anak *letak nama bapa di sini*”

Tetapi mereka menjawab

“Saya anak PALESTIN..”

Saya cuba berimajinasikan kalau keadaan yang sama berlaku di Malaysia.

“Kamu anak siapa?”

Mereka tidak menjawab

“Saya anak Lim” atau “Saya anak Mutusamy” atau “Saya anak Harun”

Tetapi mereka menjawab

“Saya anak MALAYSIA”

Pergh…memang patriotik habissss….!!😛

Tapi saya fikir, untuk seorang rakyat berasa bangga akan negaranya, negara itu sendiri perlulah mempunyai sesuatu yang mampu dibanggakan.

Seperti pemimpin yang zuhud misalnya.😛

 
2 Comments

Posted by on November 22, 2011 in negara

 

2 responses to “Patriotik

  1. CAHAYA MATA

    November 23, 2011 at 10:21 pm

    masalahnya…sistem pendidikan kita dah mengajar rakyat supaya :-

    kalau soalannya “Siapa”…maka, jawapannya mestilah “nama…”

    kalau soalannya “Di mana”…barulah boleh jawan “malaysia”…

    well, sistem pendidikan kita dh bnyk kali diubah-ubah…maybe utk persoalan ini, kita boleh ubah sekali lagi…🙂 tp terpulanglah kpd pemimpin2 yg “zuhud” itu kn…..(opppssss…)

     
    • sUe

      November 29, 2011 at 6:18 pm

      ouh betul jugak kan…
      kalau jawab mestilah kena ikut skema jawapan.
      kalau ‘siapa’ kena jawab nama orang.
      ye tak ye jugak eh?
      tapi saya cuma nak highlightkan yang betapa patriotiknya kanak2 Palestin.
      hope generasi muda kita pun akan se’patriotik’ itu.:)

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: