RSS

buku-buku terpakai

01 Nov
Ok, mari saya senaraikan beberapa kebaikan membeli buku-buku teks terpakai:

1. Buku-buku adalah sangat murah. Boleh dapat sehingga 70% diskaun. Jadi, wang yang anda jimatkan boleh guna untuk topup handphone atau sedekah pada anak yatim. Semoga lebih berkat wang anda itu. Amin.🙂

2. Disebabkan buku itu pernah digunakan, tentulah ada sedikit nota-nota dan contengan di sana-sini yang dibuat oleh pemilik terdahulu. Jadi, jika anda membeli buku tersebut, kawan-kawan anda tentu akan salah sangka bahawa anda sudah study bab-bab yang belum diajar.

“Wah, kau dah study chapter ni ke? Siap ada nota segala. Lecturer pun tak ajar lagi ni. Advance la kau” kata kawan-kawan anda dengan kagum.

“Well, tengok kaki lah.” kata anda, bangga. Ok, silap. Sila jangan riak ye? Tak baik. Habis pahala sedekah anak yatim tadi.

3.  Buku terpakai kebanyakannya tak ada beza pun dengan buku baru. Kerana kebanyakan buku universiti, mempunyai kulit tebal atau dijaga rapi oleh pemilik yang asal dengan membalutnya dengan plastik. Jadi, anda sebenarnya boleh mendapat buku yang kelihatan ‘baru’ dengan harga yang jauh lebih murah.

4. Percayalah dik non, buku2 universiti kebanyakannya sudah tak digunakan apabila masuk ke alam pekerjaan. Unless, kau memang kerja betul2 bidang kau. Jadi, buat apa lah beli buku baru mahal-mahal, ye dok?

5. Tidak ada beza jika anda membeli buku baru atau buku terpakai, yang penting isi dan ilmu yang ada di dalamnya.

6. Buku terpakai tidak sama dengan baju terpakai. Di mana anda tidak akan mendapat risiko kurap atau panau di kulit anda jika membelinya.

7. Akhir sekali, jika anda masih bujang, kemungkinan anda boleh mendapat jodoh dengan mudah. Di mana pemiliknya mungkin akan ‘ter’selitkan surat cinta jika melihat bakal pembelinya seorang yang kachak. Ceh ceh ceh!

Ok, selepas disenaraikan semua faedah dan kebaikan (kecuali poin 7 sila abaikan), jadi saya juga ingin menjual buku-buku zaman universiti saya dahulu. Kebanyakannya buku Kejuruteraan Kimia dan ada sedikit buku-buku Matematik dan Pengurusan.

Jadi, di sini adalah gambar buku2 tersebut yang saya curi dari Google Images.

Chemical Reaction Engineering

Chemical Process Safety

Chemical Engineering Thermodynamic

Computer Science Programming C

Conceptual Design of Chemical Process

Differential Equation

Fluid Mechanics

Material Science and Engineering

Numerical Methods for Engineers and Scientist

Organic Chemistry

Probability and Statistics for Engineers

Process Dynamics and Control

Transport Process

 

Unit operation of Chemical Engineering

 

Ok, jadi kepada siapa-siapa yang nak membeli, boleh e-mail saya dan kita bincang harga, cara penghantaran, gambar sebenar buku, etc,etc.

Email saya di – suhaila.halim @ yahoo.com

Ini untuk yang serius berminat sahaja. Siapa yang tak berminat nak beli, tak payah lah menyemakkan inbox saya, ya?

Thanx!🙂

 
16 Comments

Posted by on November 1, 2011 in Buku

 

16 responses to “buku-buku terpakai

  1. hazwan

    November 1, 2011 at 9:30 pm

    remind me of big bad wolf
    ko pegi tak aritu su?
    words are there will be another bbw dis month

     
    • sUe

      November 2, 2011 at 10:12 am

      ok, apa kah Big Bad Wolf?
      how come aku tak tahu pun.
      lepas google baru aku tahu. it’s a book sale rupanya.
      thanks for the info pal.can we sell our books there?
      tapi kan, event tu dah lepas la… 16 Oct aritu.
      isk!! btw, if u have any other info, please kindly let me know ok?
      TQVM!!

       
  2. hazwan

    November 2, 2011 at 1:32 pm

    24-28 nov there will another bbwb sale
    go cekidot
    kalau nak pergi kirim jeff archer seplastik dua
    keke

     
    • sUe

      November 3, 2011 at 8:26 am

      ouh ok!
      thanx a lot!!🙂

       
  3. nurfatin

    November 26, 2011 at 11:31 pm

    buku probability and statistics for engineers and scientists 9nt edition tu bape harga yea?

     
    • sUe

      November 29, 2011 at 6:15 pm

      hye nurfatin, kalau berminat boleh email saya di suhaila.halim@yahoo.com
      saya boleh bagi gambar sebenar buku (coz gambar yg dekat post tu adalah diculik dari google), harga, cara membayar, cara penghantaran, dan lain-lain.
      kalau awak nak tanya apa-apa pun boleh, just email je ye?

       
  4. nurul

    December 1, 2011 at 8:30 pm

    ada tak buku business analysis and valuation by palepu (2010) kalau ada email saya nakin25@gmail.com

     
    • sUe

      December 2, 2011 at 6:20 pm

      maaf cik nurul,
      saya tak ada buku tu.🙂

       
  5. hazwan

    December 3, 2011 at 9:55 am

    cik suhaila
    buku pendekar laut vol #1 sampai #100 ada jual tak?
    saya berminat nak beli lah

     
    • sUe

      December 23, 2011 at 1:31 pm

      sorry bro. pendekar laut aku tak nak jual. aku nak buat koleksi. hehe.🙂

      p/s: doraemon dan shin chan aku adala.huhu!

       
  6. sarah

    September 27, 2012 at 3:32 pm

    i know this post dah agak lama but just asking if buku material science tu still ada ke? thanks

     
    • sUe

      September 27, 2012 at 5:13 pm

      sorry cik sarah. buku tu dah dibeli.

       
  7. ainna

    February 25, 2013 at 11:00 pm

    Bku chemical process safety tu ada lagi ke?

     
  8. Rafidah

    February 14, 2015 at 12:51 am

    Kalau sy nk jual buku2 teks universiti boleh tak?

     
  9. nurul juwairiah

    March 26, 2015 at 8:46 pm

    slm.sy berminat nak beli buku transport process.still available ke? n mcm mane nak contact?

     
  10. Anonymous

    April 10, 2015 at 3:00 am

    Ade lagi tak buku elements of chemical reaction engineering..kalau ade email sy nurinjazlinaayub@ymail.com thanks:)

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: