RSS

gaya hidup masa kini

14 Sep

I

kawan: so, macam mana you kenal your husband?

dia: ouh actually before this he’s my housemate. for nearly a year dia sewa bilik kat rumah sewa I. then, my mom tanya “sampai bila nak buat maksiat?” That’s why we get married. *senyum selamba*

kawan: *ternganga*……………………………….owh…..i…..see…………………………………………………..

II

Ketika sedang mencari bilik sewa di kawasan Cheras dan Ampang menggunakan perkhidmatan online *senang.my, saya melalui beberapa pengalaman aneh.

Pengalaman 1:

saya: hello? Saya difahamkan encik ada nak sewakan bilik di Kondo Putih Tengah Kota kan?

EMdI: Ya ada ada.

saya: sekarang ni berapa orang ya penyewa dalam tu?

EMdI: include saya, ada 2 orang.

saya: Huh? Encik pun tinggal sekali ke?

EMdI: Ye lah, dah itu rumah saya. Habis u expect I nak duduk mana? *ketawa kecil*

saya: Takdelah. Saya ingat encik beli rumah itu untuk sewakan saja. Encik duduk tempat lain dengan family.

EMdI: Ouh tidak. Saya tak kahwin lagi. So kalau awak nak duduk bolehlah. Ada satu vacancy bilik lagi.

saya: Yang penyewa seorang lagi tu perempuan ke lelaki?

EMdI: Perempuan.

saya: Ouh I see. Tak pelah. I prefer ALL FEMALE housemates. Thanx.

*EMdI stands for Encik Melayu dan Islam*

Pengalaman 2

saya: hello? Saya difahamkan ada nak sewakan bilik di Kondo Tinggi Mencecah Awan ya?

CMdI: Yes ada.

saya: erm, so…ada berapa orang ya sekarang ni dalam tu?

CMdI: Tiga orang including me. Kita ada 3 bilik. I duduk satu bilik. Satu couple duduk satu bilik.

saya: errr…couple? Means ada lelaki lah dalam tu?

CMdI: Errrr….yeaaa…….but…..diorang selalu tak keluar bilik sangat. Kitorang kat sini buat hal sendiri-sendiri je. So jangan risau la. That guy pun baik bukan jenis serial killer ke apa. hahaha!! *akward laugh*

saya: Erm….takpelah kalau macam tu. I prefer ALL FEMALE housemate. Thanx.

*CMdI stands for Cik Melayu dan Islam*

III

Seorang kawan yang ingin mencari rakan serumah juga berdepan dengan situasi yang aneh ini. Beliau mengiklankan bilik untuk disewa di laman sesawang yang sama (senang.my). Tiba-tiba beliau dihujani dengan pelbagai SMS dan panggilan telefon dari makhluk bernama lelaki, sedangkan di dalam iklan itu sudah terang lagi bersuluh cahaya matahari bahawa beliau hanya mahukan penyewa perempuan.

Beliau merungut-rungut kepada saya, betapa lelaki-lelaki ini tidak faham bahasakah atau memang tidak kisah duduk campur lelaki dan perempuan.

“Eh akak peliklah Su. Memang dah biasa macam ini ke? Atau kita dua je orang kampung?”

IV

Kesimpulannya, saya ingin bertanya kepada anda yang sudah biasa dengan kehidupan kota ini, al-maklumlah, saya ini orang kampung, mentaliti masih jakun, kolot, tidak hip, tidak trendy, tidak moden, tidak up-to-date dengan gaya hidup kotaraya ini, jadi saya nak tanya lah kan:

a) Memang biasakah lelaki dan perempuan Melayu dan Islam duduk menyewa sekali? Siap boleh iklankan dalam laman sesawang “Penyewa lelaki atau perempuan tidak kisah. Couple pun boleh. Asalkan bayar sewa on time”. Seriously?

V

Saya harap akan terus bermentaliti ‘kolot’ sampai bila-bila. Amin.

 
3 Comments

Posted by on September 14, 2011 in Bengong, Dunia, Manusia

 

3 responses to “gaya hidup masa kini

  1. fz

    November 3, 2011 at 10:34 am

    hmm..dah jadi hal biasa bila serumah laki ppuan bukan muhrim..harap2 aku pun “kolot” smpai bila2 jugak

     
    • sUe

      November 4, 2011 at 6:17 pm

      ya, mudah-mudahan.🙂

       
  2. aminah

    March 12, 2014 at 5:12 pm

    setakat duduk serumah yang bilik asing2 sewa tak pe ah. toilet pun bilik sendiri ada. macam hotel gak lah. kan? satu bumbung bilik dan toilet asing, lobby sama. hihihi

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: