RSS

hati yang tersimpul mati

12 Dec

 

Katanya, hati saya adalah seperti tali yang tersimpul mati.

Katanya lagi, dia tetap akan berusaha merungkaikan simpulan tali itu.

xxxxxxxxxx

Hari itu, mesej tidak henti-henti masuk ke telefon genggam saya. Sebaik sahaja telefon itu saya ‘on’ kan suis nya, nada ringtone Intel SMS terus berbunyi tidak henti-henti. Semuanya daripada pengirim yang sama.

“Awak ke mana? Kenapa tak dapat call?”

“Kenapa off hp? Saya risau”

“Tolong on hp. Supaya saya tidak fikir yang bukan-bukan”

Dan entah banyak lagi mesej yang berbunyi sewaktu dengannya yang menderu-deru masuk. Asbabnya mudah sahaja. Telefon genggam kehabisan bateri. Dan saya malas mahu mengecas semula baterinya, lantas telefon itu saya biarkan dalam keadaan ‘koma’ seketika selama 6 hari.

Tidaklah saya tahu, kesukaran untuk dihubungi mengundang resah gelisah gundah nestapa di pihak sana.

Sebetulnya saya lupa. Selepas dua tahun bersendiri, saya sudah lupa bagaimana mahu bereaksi apabila tiba-tiba berdua. Selepas dua tahun berdikari, saya sudah lupa bagaimana mahu bergantung kepada orang lain, yang bukan ibu bapa.

Saya lupa, bahawa selain daripada ibu bapa, ada satu pihak lagi yang perlu saya maklumkan di mana keberadaan dan bagaimana keadaan saya, setiap masa dan ketika.

Saya lupa, bahawa selain daripada ibu bapa, ada satu pihak lagi yang akan sentiasa merisaukan keadaan saya.

Saya lupa, bahawa selain daripada ibu bapa, ada satu pihak lagi yang perlu saya jaga dan tatang hatinya supaya tidak terguris dek tindakan saya.

Saya lupa, bahawa selain daripada ibu bapa, ada satu pihak lagi yang perlu menjadi keutamaan dalam hidup saya.

Oh, saya betul-betul lupa apa yang perlu dilakukan apabila sudah berdua.

Entah kenapa, tiba-tiba saya jadi penat. Lelah. Bosan. Menyampah.

Lantas,mesej yang banyak itu saya balas. Dengan satu mesej pendek. Hanya satu mesej ini.

“Hp habis bateri. Malas nak cas. Tlg jgn fikir bkn2. Saya ini orgnya mudah bosan”

Dan telefon genggam terus saya matikan.

Sampai sekarang.

xxxxxxxxxx

Saya tahu memang kejam bunyinya.

Saya tahu memang zalim tindakan saya.

Saya tahu tidak patut saya layan dia begitu.

Mungkin saya sudah tidak biasa.

Mungkin saya masih belum bersedia.

Atau mungkin memang benar kata-katanya.

Hati saya memang seperti tali yang tersimpul mati.

Tak boleh dirungkai-rungkai lagi.

Walau oleh mana-mana lelaki.

 
17 Comments

Posted by on December 12, 2009 in jiwa kacau, Peribadi

 

17 responses to “hati yang tersimpul mati

  1. nuna

    December 12, 2009 at 12:28 pm

    kak su, first of all..
    congrats, for the double!🙂

    secondly, hey.. pls do think bout the other half.. ^^

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 12:46 pm

      ouh una,
      no need to congrat. it’s not like we’re getting married already.huhu.😛
      but still, thanks for your advice dear.😉

       
  2. anis

    December 12, 2009 at 5:47 pm

    Kak Sue, forget the past and start new thing..congrate

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 12:48 pm

      thanx anis.
      that’s exactly what i’m trying to do now.🙂

       
  3. saad

    December 13, 2009 at 1:54 pm

    berdoalah supaya yang tersimpul segera terungkai..

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 12:50 pm

      ya.mudah-mudahan.🙂

       
  4. aTiQah

    December 14, 2009 at 9:07 am

    mungkin istikharah adalah yg terbaik.🙂

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 12:50 pm

      betul. petunjuk dari Allah tetap yang terbaik.

       
  5. misz inz

    December 16, 2009 at 11:18 pm

    start slowly.

    mungkin selepas berusaha keras utk keluar daripada kisah sakit itu, hati perlukan sikit masa utk kembali percaya kpd lelaki, kpd cinta.

    all u need is time.

    congrats! hepi 4 u kak sue!

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 12:54 pm

      yer betul. nabila memang memahami.😉

      again, tak perlu congrats.
      takde apa pun yang perlu di’tahniah’kan.
      huhu😳

       
  6. hazwan

    December 18, 2009 at 12:34 am

    istikarah n istikamah ye kak sue..kak sue tu..ngeh ngeh..insya allah sangat2 membantu..ey2 text me ut latest number if u switched on ur celly..mine still 4*54 tu

     
    • sUe

      December 18, 2009 at 10:01 am

      yer ‘dik’ hazwan…hehe😉
      thanks for the advice pal.
      ouh, aku dah on hp.
      dan no pun still the same.
      yang no digi tuh.
      wess..apsal ko igt aku tuka no eh?

       
      • hazwan

        December 18, 2009 at 11:16 am

        ouuhh there will be times
        life is so wtf

        * since like suda sgt lame
        we didnt exchange words
        like we used to do
        so i was like die ni tuka no lg ke tak eh
        sbb last time i checked, its was 013-430 or 433 bla bla bla
        but then its fine la since i oredi saved ur digi *

        sUe: oh my, sorry if ko rasa aku cam lupa member. the fact is, there were times when I felt like isolating myself from the outside world.sbb tu la aku mcm menyepi sket.huhu. cuma skrg baru reconnect balik (thanx to the blogosphere). sorry again fren! but , good to know that you still saved my digi number.😉

         
  7. syuk

    December 28, 2009 at 12:19 pm

    wow..kak sue..entri ni hmpir2 mmbuatkan airmata kite mengalir lg..huhu..plahan-plahan yer kak sue..mungkin rs annoying tu ade, tp trime dgn perlahan2..nnt smuenye akn ok..

     
    • sUe

      January 1, 2010 at 4:46 pm

      insyaAllah.
      thanx syuk!🙂
      dan syuk pun, jgn sedih2 sangat ok?
      someone better is waiting for you out there, trust me!

       
  8. hazwan

    December 29, 2009 at 8:47 pm

    eyhh can i link dis one
    in my mata si anak panda?

     
    • sUe

      January 1, 2010 at 4:46 pm

      sure fren. be my guest.🙂

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: