RSS

Sajak-sajak Suci.

02 Sep

kurang ajar sungguh perempuan
perempuan yang berbaju ketat
sendat sambil menutup kepala
dan mendakwa menutup aurat

mahu rasanya berdiri di depan mereka
membuka zip seluar dan tunjukkan
sambil menjerit

ini! ini! ini aurat!
hanya nampak apabila dibuka!

– Abdullah Jones –

Beliau adalah antara penyajak yang berjaya me’lempang’ muka saya hanya dengan kata-katanya. Seperti sajak ini, saya rasa seperti ditempeleng hingga mulut berdarah… aduh!

p/s: Tidak, saya rasa saya tidaklah memakai baju sendat atau ketat atau berlengan pendek. Tapi, saya masih selempangkan tudung hingga (mungkin) ternampak bentuk dan lekuk. Itu tetap dikira aurat, bukan? Sebab itu, sajak ini buat saya ‘makan dalam’. Terasa bisa hingga ke ulu jiwa. Adeh! Malu pula rasanya… huhu…

 
11 Comments

Posted by on September 2, 2008 in puisi

 

11 responses to “Sajak-sajak Suci.

  1. 13may

    September 2, 2008 at 11:16 am

    hehhe hehe..

    btw, selamat berpuasa. Moga Ramadhan kali ni yang lebih baik dari tahun2 yang sudah meninggalkan kita…

    ps: theme blog ni sgt cantik🙂

     
  2. bayu200687

    September 2, 2008 at 11:40 am

    bagus. mengena bangetz…

     
  3. sUe

    September 2, 2008 at 6:46 pm

    En May: Selamat berpuasa juga kepada kamu. Semoga Ramadhan kali ini lebih diberkati.

    Template cantik ke? Baru ingat nak tukar. En May dah puji, tak jadilah…muehehe..😛

    En Bayu: A’ah…sajak-sajak A. Jones memang boleh dipuji. Buat orang lain termalu sendiri. Uhuks!

     
  4. kel@mbu

    September 2, 2008 at 10:17 pm

    smua pakat2 tukar umah bru nampaknya.. hehe
    slamat berpuasa!!

     
  5. sUe

    September 3, 2008 at 12:08 am

    hehe…saja bosan pulak..
    umah tetap sama..hiasan dalaman saja baru…😛

    selamat berpuasa jugak…

     
  6. copyninja

    September 3, 2008 at 6:04 am

    new design…good. header je mcm “lame” sikit. neway, good.
    weh…bagus ni. tudung selempang ni pun masalah gak. nampak dada. spot on. very spot on. haish… nampaknya masyarakat dah sedar, saya pun kena sedar. no more boxer wpun dalam bilik. haha..

    dah lama nak tny, ape maksud amir-chan? chan tu maksudnya ape? adakah itu bahasa jepun? sebab pernah terdgr dalam anime : naruto. hahaha…

    selamat berpuasa sue, and to all the readers. i just love this blog. i dont know why, tapi sue selalu cerita pasal kehidupan harian. i wish i can do that too. but im too bz dan bahasa saya tak sehebat sue. kadang2 macam ***** ada gak, bahasa rojak. haha. shame on me.

    sue kita ada 2-3 bulan lagi nak grad.

    yay!

     
  7. sUe

    September 3, 2008 at 12:20 pm

    thanx. header “lame”? ahah…itu jek template yang dia bagi. tak leh tukar2 header dah… pakai je lah yang ini…huhu.

    about tudung selepang, i admit it. but i think kalau pakai tudung yang disilang dan di-pin kan di bahu dua belah itu tidaklah spot-on kan? sebab still tutup dada…especially kalau tudung tu besar. berfesyen tapi masih menutup aurat…😉

    yes, awak pun tak boleh pakai boxer. aurat tu depan rumet. muahaha!

    “chan” itu some sort of endearment names yang dipanggil untuk kawan-kawan rapat. ( But in my case – for all UTP-ian) Saya pun tak sure sangat. Tapi, lepas tanya en Wiki, baru tahu. Sila rujuk sini for more info:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_titles#Chan

    ahah…don’t be too modest. You’re very good with English language. Dan bahasa saya pun taklah sehebat mana…huhu.

    2-3 bulan lagi nak grad? Ouh amir, if you really know what I’m going through right now…~sigh… Actually, there are some choices that I’m still contemplating right now… still thinking and thinking… hurmmm….

     
  8. neyjoehan

    September 3, 2008 at 12:55 pm

    terasanyaaaaaaaaaa!!!

     
  9. sUe

    September 3, 2008 at 8:41 pm

    cik neyjoehan,

    sama lah kita… huhu…

     
  10. timur matahari

    September 4, 2008 at 6:19 am

    salam kenal
    saya singgah sebentar berteriak ya..
    selamat menunaikan ibadah puasa
    aurat
    tanda tanya
    aneh
    gak ada malunya..
    busana seperti telanjang
    duh kasihan calon suaminya
    dapat sisa orang

     
  11. sUe

    September 4, 2008 at 1:35 pm

    cik timur;

    terima kasih singgah.
    selamat menunaikan ibadah puasa juga…🙂

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: